Ångest och nedstämdhet under klimakteriet är vanliga symtom och kan vara jobbigt eftersom du kanske aldrig tidigare har lidit av detta. Därför är det viktigt att komma ihåg att detta är naturligt och inte farligt och att det kommer att gå över.
Det är hormonerna i kroppen som spökar och symptomen kommer som en reaktion på den förändringen. Efter att ha befunnit sig i en fertil fas enda sedan puberteten håller kroppen nu på att stänga ner fortplantningsmekanismerna för gott. Då sänks produktionen av östrogen vilket är det samma som kvinnligt könshormon.
Precis som att tonåringar kan vara nedstämda så blir en kvinna i klimakteriet också lätt det. Båda förändringarna beror på hormoner och symptomen är en del av förändringen.
Men vad kan du göra åt dina klimakteriebesvär?
Det finns en hel del du kan göra själv faktiskt. Försök att hålla dig till naturliga alternativ så långt som möjligt. Det finns läkemedel som innehåller hormoner som du kan äta men biverkningarna kan vara otrevliga och det finns andra risker med att ta hormoner som gör det till ett lågt prioriterat alternativ även om du har jobbiga besvär.
Försök att etablera en rutin för motion. Det kanske låter som om motion är lösningen för det mesta och så är det ju också. Även för nedstämdhet och ångest kan motion göra underverk. Du kan prova att ta extra magnesium eftersom detta är ett lugnande mineral.
Ett annat vanligt problem med klimakteriet är att många kvinnor får problem med torra slemhinnor. När östrogenhalten i kroppen sjunker så blir detta en konsekvens. Östrogen bidrar nämligen till att hålla slemhinnorna fuktiga och smidiga som en del av ditt försvar från den yttre världen. Under klimakteriet kan de istället kännas torra, kliande och svidande. Detta kan drabba både ögon, underliv och urinvägar.
Underlivet kan klia och ögonen likaså. Du blir mer mottaglig för urinvägsinfektioner och faktiskt infektioner i allmänhet. Slemhinnorna är ju vårt skydd mot dessa och när de är nedsatta så har vi lättare för att bli sjuka.
Vad kan du då göra?
Jo, något så enkelt som att dricka mycket vatten, minst 2 liter per dag. Efter några dagar märker du skillnad. Ett kosttillskott som också är mycket effektivt är Membrasin som innehåller omega 7 från havtornsolja. Membrasin finns att köpa i din hälsokostbutik. Du bör ta detta i några veckor, upp till en månad innan du känner vilken nytta de gör.
Du kan också börja äta mat som innehåller naturligt östrogen för att öka nivån i kroppen och därmed förbättra dina torra slemhinnor. Exempel är mat med soja, kött, alfa alfa groddar och gröna bladgrönsaker.
Ett annat vanligt klimakteriebesvär är värmevallningar och kan upplevas som om det plötsligt blev sommar och trettio grader varmt ute. Många beskriver det som en våg av värme som sköljer över en med start i brösthöjd och som förflyttar sig uppåt mot halsen och ansiktet.
För att lindra värmevallningar är det bra att minska ner på kaffe, alkohol och tobak. Att klä sig i naturmaterial kan också hjälpa eftersom dessa andas mer och anpassar sig bättre efter din kroppstemperatur. Många använder linne på sommaren och ullplagg på vintern.